Er is een grote hoeveelheid verschillende soorten waterpompen, elk bedoeld voor een andere situatie. Elk soort waterpomp heeft één ding gemeen: er kan water gepompt worden, maar welke pomp gebruik je in welke situatie? Om dat te kunnen beantwoorden is het eerst belangrijk om te weten wat het doel is van de waterpomp.
Watercirculatie is cruciaal in zwembaden en in vijvers. Als het water stagneert en niet meer circuleert in zwembaden en vijvers vergroot het risico op algengroei, wordt het water troebel en vies en worden en muggen aangetrokken. Om dit te voorkomen is het aanschaffen van een vijverpomp nodig. Naast het circuleren van water kan je een vijverpomp ook nog gebruiken om een fontein te creëren in een vijver.
Voor het beregenen van grond, het vullen van een vijver of een zwembad of het overpompen kan een beregeningspomp gebruik worden. Deze situaties zijn allemaal net iets anders en vragen om net wat andere eigenschappen van een pomp, hoewel bij het bij elke taak nodig is dat de beregeningspomp een grote zuigkracht heeft.. Daarom is het ook logisch dat er verschillende soorten beregeningspompen verkrijgbaar zijn. Er zijn onder andere verschillen tussen pompcapaciteit en aanzuigdiepte. Daarom is het aan te raden om naast het model waterpomp nog te kijken naar de specificaties van de beregeningspomp om zeker te weten dat de pomp die je gebruikt geschikt is voor de taak die vervuld moet worden.
In een land waarin het veel regent zoals Nederland is het regenwater een bron van water die eigenlijk niet genegeerd mag worden. Indien je ervoor kiest om het regenwater in huis te gebruiken, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet, is het nodig om een regenwaterpomp aan te schaffen.
Het kiezen van de juiste soort waterpomp is belangrijk om ervoor te zorgen dat de waterpomp de te vervullen taak op de juiste manier vervult. Als het niet volledig duidelijk is welke soort pomp er gebruikt moet worden of als er nog twijfels zijn bij het gebruik van een waterpomp is het altijd aan te raden een expert te raadplegen.